Pozdravna riječ Enver Imamović

 

Uvaženi predsjedavajući Vijeća ministara, exelencije, eminencije,

Poštovane dame i gospodo,

Dobro veče i selam alejkum,

Pripala je mi je iznimna čast da u svojstvu predsjednika Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca otvorim večerašnju svečanu Akademiju, da Vam se zahvalim na odzivu, zaželim svima dobrodošlicu, sa željom da se ugodno osjećate u večerašnjem programu.  Iskrene čestitke svim laureatima, kojima će večeras biti dodijeljena priznanja Vijeća. Naravno, velikom broju zaslužnih pojedinaca, institucija i organizacija, kojima nismo dodijelili priznanja ove godine, odgovarajuća priznanja Vijeća će biti dodijeljena u narednim godinama.

VP5A7166.JPG 1

Dozvolite da se zahvalim našem Organizacionom odboru, na čelu sa kolegom profesorom doktorom Husnijom Kamberovićem, na uloženom trudu i naporu u okviru organizacionih poslova za večerašnju Akademiju, koji je zbog teške prehlade nažalost odsutan. Vijeće će obilježavanje 25-o godišnjice od osnivanja, nastaviti tokom cijele 2018. godine, provođenjem odgovarajućih programskih aktivnosti.

Danas je ovo Vijeće bošnjačkih intektualaca, a nadamo se da će doći  vrijeme kada će ono biti bosansko i kada će svi biti ujedinjeni, bez obzira na vjeru i naciju.

Molim da mi ne zamjerite što želim posebno naglasiti zahvalnost na dolasku delegacijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije-Sandžaka, koju predvodi predsjednik Sulejman Ugljanin, i delegaciji Bošnjačkog vijeća iz Crne Gore koju predvodi predsjednik Mirsad Džudžević.

Pozivam vas, da se učenjem Fatihe, drugom prigodnom molitvom ili minutom šutnje, prisjetimo svih šehida i poginulih branioca Bosne i Hercegovine, prvog predsjednika Predsjedništva međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, člana ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Nijaza Durakovića, kao i svih umrlih članova VKBI-a od osnivanja do danas.

Neka im je vječni rahmet Božiji i slava.