Uvažene dame i gospodo,

 

Poštovani predstavnici medija,

 

Pripala mi je čast i zadovoljstvo da Vam u ime Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca zaželim dobrodošlicu i uputim zahvalnost na vašem prisustvu. Večerašnja Akademija odvija se u vanrednim okolnostima uzrokovanim virusom COVID19 pa smo takvim okolnostima prilagodili i večerašnju svečanost. Od srca svima želim dobro zdravlje i sreću.

Dvadesetosmi rođendan Vijeća obilježavamo u ovom lijepom ambijentu zahvaljujući podršci gradonačelnika Sarajeva gospodina Abdulaha Skake i Javnog preduzeća Sarajevo, na čemu im se zahvaljujemo. Akademiji u ime člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Šefika Džaferovića prisustvuje njegov savjetnik gospodin Amel Suljović kojeg posebno selamim i pozdravljam. Sa nama su večeras i predstavnici naših partnerskih organizacija Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine, Srpskog građanskog vijeća i Kruga 99, kolege profesor Marinko Pejić, Rajko Živković i Adil Kulenović. Nažalost, zbog ograničenja koja je definirao krizni štab večeras sa nama nisu predstavnici Merhameta, Preporoda i Bošnjačkog instituta Adilbeg Zulfikarpašić, sa kojima Vijeće ima značajnu saradnju u pogledu projekata koji se odnose na temeljne elemente nacionalnog identiteta matičnog naroda Bosne.

U tekućoj godini Vijeće je ostalo bez nekoliko svojih članova profesora Ćazima Sadikovića, profesorice Hanife Osmanović, profesora Ibrahima Bušatlije, Muje Kafedžića, akademika Muhameda Filipovića i profesora Hasana Muratovića. Pozivam Vas da se učenjem Fatihe ili minutom šutnje sjetimo naših preminulih članova čiji je gubitak, uvjeren sam, osjetilo kompletno bosanskohercegovačko društvo.

Kao što je uobičajeno večeras će se dodijeliti priznanja Vijeća laureatima koje je na prijedlog predsjednika Vijeća, uz konsultacije sa generalnim sekretarom, odredio Upravni odbor Vijeća na svojoj sjednici održanoj 2. novembra ove godine. Dozvolite da uputim čestitke svim laureatima, odnosno članovima njihovih porodica.

U ovoj godini suočili smo se sa nizom izazova od kojih nas je posebno iznenadio odnos gotovo svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, u kontekstu odsustva podrške projektima i radu Vijeća, o čemu će predsjednik Vijeća siguran sam više govoriti.

Na koncu dužan sam se zahvaliti članovima našeg Vijeća magistru Edinu Kazaziću, Midhatu Džafi, Nedžadu Neni Muriću, zaposlenicima Diki Sudžuki i Esadu Lukaču, generalnom sekretaru magistru Emiru Zlataru, na iznimnom doprinosu u organizaciji večerašnje Akademije.

 

Hvala Vam na pažnji i molim da se osjećate ugodno.

Edhem Bičakčić

Predsjednik Organizacionog odbora Akademije