Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, povodom 26 godina od osnivanja, održalo je 22. Decembra 2018. godine u Vijećnici Grada Sarajeva, svečanu Akademiju, na kojoj su uručene zahvalnice, plakete i posebno priznanje Počasni član Vijeća, laureatima Vijeća za 2018. godinu.

Akademiji su prisustvovali predstavnici bošnjačkih organizacija i instutucija iz BiH, Crne Gore, Srbije-Sandžaka, Hrvatske, Makedonije i Kosova, prijateljskih organizacija iz BiH s kojima Vijeće sarađuje, predstavnici državnih institucija svih nivoa iz Bosne I Hercegovine, akademske zajednice, ličnosti iz javnog, vjerskog, privrednog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, i svakako članovi Vijeća iz Sarajeva, Podrinja, Posavine, Hercegovine, Srednje Bosne i Bosanske Krajine.

Svečanu Akademiju otvorio je predsjednik Organizacionog odbora gosp. Edhem Bičakčić, a u svojstvu domaćina obratio se Gradonačelnik Grada Sarajeva gosp. Abdulah Skaka. Podršku radu Vijeća u svom kratkom obraćanju izrazio je ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo gosp. Mirvad Kurić. Pismene čestitke i podršku Vijeću uputili su predsjedavajući Vijeća ministara Bosne I Hercegovine dr. Denis Zvizdić, ministar u Vijeću ministara BiH g. Adil Omsanović, podpredsjednica Federacije BiH gđa. Melika Mahmutbegović i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Poseban pozdrav na otvaranju Akademije upućen je podpredsjedniku Vlade Crne Gore g. Rafetu Husoviću i podpredsjedniku Republike Srpske g. Ramizu Sakliću, koji su prisustvovali svečanoj akademiji.

Prigodan govor o položaju, projektima, aktivnostima i stavovima Vijeća održao je predsjednik Vijeća prof.dr. Nedžad Mulabegović.

Zahvalnica Vijeća uručena je Bošnjačkom nacionalnom vijeću iz Srbije, Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori, Mirvadu Kuriću i Avdi Huseinoviću.

Plakete Vijeća – posthumno, dodijeljene su porodicama Safeta Isovića, Isnama Taljića, prof.dr. Ibrahima Pašića, prof.dr. Lamije Hadžiosmanović i akademika Nedžada Ibrišimovića. 

Plakete Vijeća dodijeljene su akademiku prof. dr. Abdulahu Šarčeviću, akademiku prof. dr. Enesu Kariću, prof. dr. emeritusu Esadu Zgodiću, prof. dr. Galibu Šljivi i prof. dr. Avdi Sofradžiji.

Posebno priznanje Počasni član Vijeća dodijeljeno je Nijazu Hastoru. 

Akademiju je vodio Emir Cocalić, a u česnici su hor hazreti Hamza, kvintet pod vodstvom Vedrane Rajić i Sara Miladin, učenica osnovne škole iz Sarajeva.

Svečanu Akademiju sponzorirali su Grad Sarajevo, JP Sarajevo, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Newevent doo, JP TVSA, djelatnici agencije Fabrika.

Završno obraćanje imao je generalni sekretar Vijeća gosp. Emir Zlatar, koji je i zatvorio svečanu Akademiju.