Udruženje Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca Podružnica  Mostar
povodom obilježavanja 25. godišnjice rušenja Starog mosta, upriličena je promociju knjige

"Bili smo samo brojke - 233 dana u logorima"

autora Amera Đulića

 

objava knjige mostar

Povodom obilježavanja 25. godišnjice rušenja Starog mosta u mostarskom Centru za kulturu upriličena je promocija knjige ''Bili smo samo brojke – 233 dana u logorima'' autora Amera Đulića.

Knjiga je svjedočanstvo maloljetnika o patnjama i stradanjima koja je prošao u logorima Koštana bolnica, Dretelj, Gabela i Heliodrom,ali i vremenu koje je uslijedilo poslije. O ovom izuzetno značajnom djelu govorili su doc.dr. Edim Šator, doc.dr. Irma Marić i prof. Amer Obradović.

Promociju je organizovalo Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca – podružnica Mostar, te je tom prilikom u svom obraćanju predsjednica VKBI Regionalnog odbora Hercegovina i podružnice Mostar, prof.dr. Elbisa Ustamujić između ostalog istaknula: '' Poznata je činjenica da ratovi često brišu kulturni identitet neke zajednice, što se trebalo dogoditi i u Mostaru, čime se između ostalog računalo i na staru jezgru grada.

Novi Stari most i mnogo drugog iz kulturnog naslijeđa turskog i austro-ugarskog  perioda je ponovo izgrađeno, ali sjećanje na proživljene strahote, patnje i ljudske živote, na kulturocid koji se dogodio, uvjetovalo je novo iskustvo u kulturnom pamćenju Bošnjaka.

 

1.jpg

 2.jpg

3.jpg

 4.jpg