×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

TRIBINA - "25 GODINA OD NEPOSREDNE RATNE OPASNOSTI U BiH"

 

Povodom 08. aprila 1992. godine, kada je od strane Predsjedništva RBIH donesena Odluka o proglašenju neposredne ratne opasnosti u RBIH, 7.aprila.2017.godine u VKBI je održana tribina pod nazivom "25 GODINA OD NEPOSREDNE RATNE OPASNOSTI U BiH".

IMG 9172 resize

Uvodničari na tribini su prof.dr. Enver Imamovic i brigadir ARBIH Šerif Patkovic Moderator je Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.

Na tribini su istaknute istorijske činjenice o odbrani BiH, s posebnim akcentom, na istorisjki aspekt u kojem su se Bošnjaci nalazili u svojoj istoriji od druge polovine XIX stoljeća, pa do 1992. godine.

Postojeći ustavno-pravni okvir BiH ne omogućava donošenje slične odluke, u slučaju bilo kakvog pokušaja ili nastraja na BIH, kao što je to bio slučaj 1992. godine.

IMG 9169 resize

Na tribini je konstatirano da se BiH još uvijek nalazi u stanju neposredne opasnosti, koja nije ratna, is prostog razloga što politički uzroci nisu do kraja rješeni i definisani.

Na tribini su svoj doprinos kroz izlaganja dali generali Armije RBIH Vahid Karavelić, Mustafa Polutak i prvi komandatna TO RBIH Hasan Efendić.

 

IMG 9151 resizeIMG 9155 resizeIMG 9159 resize

 

8. aprila 1992. godine je promijenjen naziv SR BIH u Repubika Bosna i Hercegovina, tako se 08. april može obilježavati kao Dan Republike BiH.

Šerif Patović, u svojstvu predsjednika Udruženja najvećih ratnih priznanja ARBIH Zlatni ljiljan, kao i koordinator boračkih veteranskih udruženja, iznio je frapantan podatak da je u Bosni i Hercegovini, od nivoa općina-kantona-entiteta do BiH, registrirano oko 1080 različitih/samostalnih veteranskih udruženja.