Održana javna tribina „Pološaj Bošnjaka u Republici Srpskoj“

 

U velikoj sali Gazi Husrev begove biblioteke u Sarajevu 4. aprila 2019. godine održana je javna tribina „Položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj“, čiji je uvodničar podpredsjednik RS mr.sci. Ramiz Salkić.

 slika dodjela postera.jpg

Predsjednik Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prof.dr. Enver Imamović, poselamio je i pozdravio uvodničara i prisutne, posebno predsjednike i predstavnike krovnih bošnjačkih organizacija BZK Preporod, MDD Merhamet, Bošnjački Institut, kao i predstavnike drugih organizacija civilnog društva, državne zvaničnike, članove Sabora IZ u BIH i svakako članove Vijeća. Profesor Imamović je nakon pozdravnih riječi uručio poster Bosanske kraljevske distanije Kotromanića, čiji je prof. Imamović autor. Gospodin Salkić se zhavalio na predivnom poklonu i istakao da će se poster nalaziti u Uredu podpredsjednika RS iz reda Bošnjačkog naroda u kabinetu u Banja Luci.

 

Moderator tribine mr.sci. Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća, u uvodnom izlaganju podcrtao je je nekoliko činjenica koje bitno određuju stratešku politiku RS-a, a to su rad i djelovanje institucije Senata RS-a i Akademije nauka i umjetnosti RS-a.

Ramiz Salkić svoje izlaganje podijelio je u nekoliko segmenata – pravni položaj Bošnjaka u RS i institucionalno sistematsko delegitimiranje Bošnjaka i njihovih prava, kulturni sadržaji Bošnjaka u RS-u i poziv na ekonomsko snaženje Bošnjaka u RS.

 slika3.jpg

Zajednička konstatacija nakon javne tribine jeste da su Bošnjaci, kao i Hrvati svi ostali manjinski narodi, u RS-u potpuno marginalizirani, da je na sceni suspenzija vladavine prava u RS od strane zvaničnika koji predvode institucije RS, te da se ratni ciljevi Miloševića i Karadžića iz devedestih godina pokušavaju realizirati u mirnodopskim uvjetima.

Salkić je pozvao sve nadležne državne institucije, OHR i druge međunarodne organizacije da se bez odlaganja uključe u procese u RS-u koji će omogućiti povratak vladavine prava, odnosno poštivanje ustava i zakona BiH i entiteta RS.

Kompletnu javnu tribinu i izlaganje uvodničara možete pogledati u folderu VIDEO GALERIJA.