JAVNA TRIBINA - „ISTORIJSKE ČINJENICE O 9. JANUARU“

 

U prepunoj sali Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca održana je javna tribina „Istorijske činjenice o 9. januaru“, čiji je uvodničar prof.dr. Smail Čekić. Tribnu su podržali Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine i Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost u BiH. Moderator tribine je generalni sekretar Vijeća gosp. Emir Zlatar.

Na samom početku prisutne su pozdravili predsjednik Upravnog odbora VKBI prof.dr. Enver Imamović, predsjednik HNV prof.dr. Marinko Pejić i predstavnik SGV gosp. Miladin Vidaković.

VP5A8668.JPG 1.jpg 2 resize

Javnu tribinu otvorio je generalni sekretar Emir Zlatar: „Vjerujem da su svi imali prilike pratiti današnje neustavno obilježavanje Dana RS. Želimo istaći naše slaganje sa zvaničnim stavom OHR-a da entiteti Bosne i Hercegovine, pa tako i RS, mogu imati svoj Dan, ali sasvim je jasno da to ne može biti 9. januar. Zabrinuti smo današnjim dešavanjima, posebno separatističkim, anti-ustavnim izjavama predsjednika RS Milorada Dodika. Bez obzira što svaki ozbiljan građanin BiH, u ovim dešavanjima jasno prepoznaje predizbornu kampanju, ne možemo se oteti utisku da su stvari i dešavanja, u svojoj suštini, otišle predaleko.

 

Cilj današnje tribine nije dnevno politički odgovor sumanutim aktivnostima rukovodstva RS i njenih institucija, već prezentacija istorijsih činjenica i prezentiranje relevantne dokumentacije, kojim se želi u javnosti prezentirati šta se to obilježava 9. januara, odnosno šta je to što se desilo 9. januara 1992. godine.

VP5A8670.JPG 1.jpg 2 resize

 

Pozivamo politički establišment iz RS-a da prouči, provjeri i pregleda današnje izlaganje uvodničara prof.dr. Smaila Čekića, vlastitim kapacitetima istraži tačnost i vjerodostojnost prezentiranih materijala, i zarad zajedničkog dobra svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, a ne samo odabarnih i probranih građana srpske nacionalnosti iz RS, prekine sa plagiranjem istorijskih činjenica, nepoštivanje sudskih odluka, kako međunarodnih tako i domaćih sudova, i odustane od genocidne i zločinačke politike vojnog i političkog rukovodstva RS-a i Srbije iz perioda 1992-1995. godine.

 

I na koncu, želimo javno istaći da stavovi i izjave Milorada Dodika ne predstavljaju nikakvu narodnu volju Srba (građana srpske nacionalnosti), već se radi o kasičnoj zloupotrebi i skrivanju iza „naroda“, zarad legaliziranja vlastitih političkih promašaja, legalizacije pljačke javnih dobara i pokušaja da se zamagle pravosnažne presude međunarodnih sudova, kojim je kompletno vojno i političko rukovodstvo RS iz perioda 1992-1995. godine presuđeno za genocid I najteže oblike zločina protiv čovječnosti I međunarodnog humanitarnog prava. “

 

Nakon uvodnog izlaganja moderatora, uvodničar javne tribine prof. dr. Smail Čekić prezetntirao je restrospektivu dešavanja, koji su prethodili 9. Januaru 1992. Godine, te prezentirao bitne istorijske činjenice i dokumente vezane za 9. Januar,kao  i dešavanja koja su se desila iza toga, a koja su rezultirala najtežim oblicima zičinima protiv čovječnosti I međuanrodnog prava, uključujući I zločin genocida nad Bošnjacima. Prof. Čekić iznio je bitne odredbe značenja događaja u Republici Bosni i Hercegovini koje se odnose na 9. januar 1992. godine, a koje su, prema relevantnim, validnim i pouzdanim dokumentima i relevantnim naučnim saznanjima, pored ostalog, sljedeće:

  1. NAVEDENOG DATUMA (9. JANUARA 1992.) U REPUBLICI BOSNI I HERCEGOVINI FORMIRANA JE SRPSKA PARADRŽAVNA TVOREVINA POD NAZIVOM “SRPSKA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA, MARIONETSKI REŽIM SRBIJE I CRNE GORE. ILEGALNA, SKUPŠTINA SRPSKOG NARODA U BOSNI I HERCEGOVINI, PREDVOĐENA RATNIM ZLOČINCEM MOMČILOM KRAJIŠNIKOM, USVOJILA JE “DEKLARACIJU O PROGLAŠENJU REPUBLIKE SRPSKOG NARODA BOSNE I HERCEGOVINE”, KOJOM JE PROGLAŠENA – “FORMIRANA” “SRPSKA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA”, “KAO FEDERALNA JEDINICA U SASTAVU SAVEZNE DRŽAVE JUGOSLAVIJE” A NE REPUBLIKA SRPSKA;
  1. PARADRŽAVNA TVOREVINA SRPSKA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA FORMIRANA JE PO NEPOSREDNIM DIREKTIVAMA, NAREDBAMA, INSTRUKCIJAMA I SMJERNICAMA POLITIČKOG I VOJNOG RUKOVODSTVA SRBIJE I CRNE GORE I NJIHOVE NACIONALISTIČKE POLITIČKE, INTELEKTUALNE I VJERSKE ELITE, A UZ AKTIVNU I NEPOSREDNU PODRŠKU JNA, (VELIKO)SRPSKE ORUŽANE SILE, I DRŽAVNE BEZBJEDNOSTI MUP-A REPUBLIKE SRBIJE;
  1. PARADRŽAVNA TVOREVINA SRPSKA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA FORMIRANA JE NA NELEGALAN I NELEGITIMAN NAČIN, KRŠEĆI USTAVNO-PRAVNI SISTEM I TERITORIJALNU CJELOVITOST I JEDINSTVO REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE, UGROŽAVAJUĆI LIČNU I IMOVINSKU SIGURNOST SVIH NJENIH GRAĐANA;
  1. FORMIRANJEM SRPSKE PARADRŽAVNE TVOREVINE U REPUBLICI BOSNI I HERCEGOVINI, 9. JANUARA 1992, SLIČNO NACISTIČKOM PROJEKTU – “BORBI ZA ŽIVOTNI PROSTOR” I “KONAČNOM RJEŠENJU JEVREJSKOG PITANJA”, TE NACISTIČKIM TVOREVINAMA U HRVATSKOJ (TZV. NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA) I SRBIJI (KVISLINŠKA UPRAVA GENERALA NEDIĆA), JAVNO JE I POTPUNO OTVORENO OBZNANJEN SUBJEKTIVNI (MENTALNI, PSIHOLOŠKI) ELEMENT GENOCIDA – NAMJERA (MENS REA) ZA IZVRŠENJE GENOCIDA U REPUBLICI BOSNI I HERCEGOVINI, ZA ČIJE OSTVARENJE SU, U SKLADU SA POLITIČKIM PROJEKTOM UJEDINJENJA SVIH SRBA U JEDNOJ DRŽAVI I “STRATEŠKIM CILJEVIMA SRPSKOG NARODA U BOSNI I HERCEGOVINI” (SRPSKOJ VARIJANTI NACISTIČKE KONFERENCIJE U WANNSEU), IZVRŠENE SVE PRIPREME (POLITIČKE, VOJNE I DRUGE), ŠTO JE OD 1992. DO 1995. BILA POLITIKA I PRAKSA SRBIJE I CRNE GORE, ODNOSNO DRŽAVE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I NJENE PARADRŽAVNE TVOREVINE SRPSKE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE, KADA SU U REPUBLICI BOSNI I HERCEGOVINI – U SVIM OKUPIRANIM MJESTIMA, GRADOVIMA U OPSADI I SIGURNIM ZONAMA UJEDINJENIH NACIJA NAD BOŠNJACIMA IZVRŠENI SVI AKTI GENOCIDA (ACTUS REUS), ŠTO DOKAZUJU I POTVRĐUJU BROJNI DOVOLJNI, ADEKVATNI, VALIDNI, POUZDANI I RELEVANTNI IZVORI SAZNANJA RAZLIČITE PROVENIJENCIJE I POSEBNO PRAVOSNAŽNE SUDSKE PRESUDE.

 

Kompletno izlaganje prof.dr. Smaila Čekića možete pročitati u nastavku, kao i pogledati Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH od 9. januara 1992. godine i Odluku o strateškim ciljevima srpksog naroda u Bosni i Hercegovini od 12. maja 1992. godine.

 

Sarajevo, 9 januara 2018. godine