Print

 

Dan prijema BiH u UN jedan od najznačajnih datuma u novoj povijesti BiH

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće u BiH, Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 organizirali su u Sarajevu tribinu "Bosna i Hercegovina - 26 godina od međunarodnog priznanja" i tako skrenuli pažnju na 22. maj 1992., datum kad je BiH postala punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Uvodničari Ivo Komšić (član Predsjedništva RBiH  1992 - 1995.), Hasan Muratović (predsjednik Vlade RBiH  1992 - 1997) i Miro Lazović (predsjednik Skupštine RBiH 1992 - 1995.) bili su sudionici najznačajnijih događaja u tom vremenu.

Na javnoj tribini istaknuli su da je 22. maj 1992. godine jedan od najznačajnih datuma u novoj povijesti BiH, ali i konstatirali da se tome ne pridaje adekvatna pažnja i značaj.

Dan prijema BiH u UN 1
Na javnoj tribini u prostorijama VKBI-a evocirana su sjećanja na stvari koje su doprinijeli priznanju Republike Bosne i Hercegovine u UN 22. maja 1992. godine, ali i put koji je tome prethodio. Profesor Muratović istakao je da je tokom agresije na BiH doneseno 733 rezolucije o Bosni i Hercegovini od strane UN-a. Gospodin Miro Lazović istakao je da bi 22. maj mogao biti zajednički praznik nove povijesti Bosne i Hercegovine, i da ne bi trebao da nikoga ugrožava. 22. maj mogao bi biti integrirajući praznik u BiH, jer postojeći praznici, koji se slave u entitetima ili dijelovima entiteta, ne pokazuju jedinstvo ni integraciju unutar BiH. Profesor Ivo Komšić istaao je da je 22. maja Bosna i Hercegovina i svi neni građani dobila grunt u međunarodno-pravnim odnosima, bez obzira na sve probleme sa kojima smo bili suočeni i koji su i danas prisutni. Prof. Komšić podsjetio je da je BiH imala veliki broj prijatelja u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, SAD, i drugim europskim zemljama. Danas je stanje jako loše i izgleda da nemamo prijatelja u Europi i Svijetu. Ovu pojavu pod hitno treba popravljati.

Dan prijema BiH u UN 2
Javnu tribinu moderirao je generalni sekretar VKBI-a Emir Zlatar, koji je istakao da bi datum prijema BiH u Ujedinjene nacije danas morali biti svjesniji i da bi državne institucije trebale adekvatno obilježiti taj dan.

Nakon izlaganja uvodničara i otvorene diskusije i pitanja od strane prisutnih, definirano je nekoliko zaključaka: