Delegacija Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prisustvovala sjednici

Koordinacije bošnjačkih vijeća u ZagrebuGeneralni sekretar Vijeća g. Emir Zlatar i član Skupštine Vijeća mr.sci. Anel Ramić iz Bihaća, prisustvovali su sjednici Koordinacije županijskih bošnjakih vijeća R Hrvatske u Zagrebu, kojom je predsjedavao predsjednik Koordinacije Harun Omerbašić.

Sjednici Koordinacije održanoj 12.05.2018. godine prisustvovali su predsjednici županijskih bošnjačkih vijeća. Posebna tema bila je informacija o provedenim aktivnostima po pitanju nastavnog programa bosanskog jezika i kulture, gdje su u svim županijama gdje su oformljena bošnjaka vijeća, održani skupovi i predavanja stručnjaka iz bosanskog jezika, kojima je rukovodio direktor Instituta za jezik iz Sarajeva dr. Adnan Kalajdžija.

Slika iz Zagreba

Generalni sekretar Vijeća upoznao je prisutne sa osnovnim ciljevima i najznačajnijim aktivnostima VKBI od osnivanja do danas. Poseban akcenat stavljen je na potpisani Protokol o međusobnoj saradnji bošnjačkih vijeća iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, i od 06.04.2018. godine, Koordinacije bošnjačkih vijeća iz Hrvatske.

Koordinacija je pored predsjednika Omerbašića imenovala i podpredsjednika Koordinacije, kao člana Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, čime je broj članova Ureda od strane organizacija potpisnica upotpunjen.

Generalni sekretar VKBI pozvao je Koordinaciju bošnjačkih vijeća R Hrvatske da dostave experte iz oblasti bosanskog jezika i historije, kako bi se isti kooptirali u odbore koje je Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća uspostavio na svojoj prvoj sjednici održanoj u Novom Pazaru 21.04.2018. godine. Koordinaciji bošnjačkih vijeća R Hrvatske ponuđeno je da bude domaćin Akademije 28.09. ove godine, kojom se obilježava dan povratka bošnjaštvu, o čemu bi se Koordinacija trebala izjasniti u narednih par sedmica.