Održana 4. sjednica Upravnog odbora VKBI

 

U ponedjeljak 11.01.2021. godine kombiniranim prisustvom članova putem skypa i fizičkim prisustvom u prostorijama VKBI održana je 4. sjednica Upravnog odbora kojom je predsjedavala predsjednica Upravnog odbora prof.dr. Hasnija Tuna Muratagić.

 

slika1uo.JPG

 

Na sjednici su prihvaćeni zaključci sa 7. sjednice Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, čiji je član VKBI. Data je puna i bezrezervna podrška aktivnostima i radu Ureda. Upravni odbor pozvao je sve članove Vijeća da daju puni doprinos i vlastiti aktivitet u kontekstu podrške bošnjačkim vijećima u S. Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Hrvatskoj po pitanju popisivanja stanovništva koje je planirano u 2021. godini, kako bi se pojasnila i objasnila važnost popisivanja Bošnjaka jer do sada su se na popisima građani pomenutih država popisivali i izjašnjavali i kao Muslimani (i druga izjašnjavanja zavisno od države do države).

Upravni odbor dao je punu podršku inicijativi da se na sistemski način uredi održavanje i zaštita historijske graditeljske cjeline u Počitelju jer su prisutna nevjerovatna narušavanja ove kulturno-historijske graditeljske cjeline. Nažalost uočeno je da ne postoji sistemska zaštita niti upravljanje graditeljskom cjelinom Počitelja.

Predsjednici regionalnih podružnica prof.dr. Elbisa Ustamujić i mr.sc. Sejfudin Hodžić informirali su Upravni odbor o aktivnostima i projektima podružnica Vijeća za Hercegovinu i Srednje Podrinje. Prof.dr. Dževad Jahić, prof.dr. Mediha Filipović, prof.dr. Kasim Trnka i prof. Mevlida Serdarević, u svojstvu predsjedavajućih savjeta, upoznali su Upravni odbor sa najznačajnijim aktivnostima kao i poteškoćama u radu savjeta Vijeća.

Upravni odbor donio je odluku da se ambasador Diego Arria predloži za priznanje Počasni građanin Grada Sarajevo. Ova odluka sa obrazloženjem uputiće se nadležnoj službi Grada Sarajeva.

Podržana je inicijativa prof.dr. Envera Imamovića da članovi Vijeća, u skladu sa svojim mogućnostima, stipendiraju djecu branioca BiH kao i nadarenu djecu slabijeg imovinskog stanja. Ova inicijativa proslijediće se svim članovima Vijeća  a istu će koordinirati prof. Imamović.