vkbi memo

 

Održana 14. sjednica Upravnog odbora Vijeća, 15. novembra 2018. godine

 

U prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, 15.11.2018. godine, održana je 14. sjednica Upravnog odbora pod predsjedavanjem prof.dr. Envera Imamovića.

Upravni odbor podržao je zaključke i aktivnosti koje je donio Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća na sjednici održanoj u Podgorici 10.11.2018. godine.

Profesor Imamović przentirao je informaciju o organizaciji obilježavanja Dana državnosti na kraljevskom Gradu Bobovcu 25. novembra, te su pozvani svi članovi VKBI da prisusutvuju svojevrsnom narodnom okupljanju.

slika sa UO 14 sjedn

U kontekstu održavanja svečane Akademije povodom 26 godina od osnivanja VKBI, 22. decembra 2018. godine, Upravni odbor je na prijedlog predsjednika Vijeća donio odluku o priznanjima Vijeća, odnosno laureatima, kojima će se dodijeliti plakete i zahvalnice Vijeća.

Upravni odbor zadužio je pojedine članove Vijeća da prisusutvuju programskim i svečanim aktivnostima, na koje je Vijeće pozvano u mjesecu novembru.

VKBI će 23. novembra u prostorijama Vijeća u 10.30 sati održati press konferenciju na kojoj će se uputiti javni apel nadležnim državnim organima povodom devastacije kulturno historijskih spomenika nulte kulture, prije svega lokaliteta Butmir i Arnautovići kod Visokog.

Na press su pozvani predstavnici Komisije za očuvanje spomenika BiH, zavodi za zaštitu kulturnog naslijeđa, Institut za arheologiju, Zemaljski muzej BiH.

Na sjednici su se razmatrale i aktivnosti oko saradnje sa NGO bošnjačke i bosanske provenijencije, kao i finansijska konstrukcija za rad Vijeća u 2019. godini, te je zaključeno da se u narednih 20-ak dana održi tematska sjednica Upravnog odbora, radi priprema izrade Programa rada Vijeća u 2019. godini.