U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održana promocija nove knjige

prof.dr. Envera Imamovića

„Korijeni i život bosanskog plemstva kroz historiju“

 

 

U velikoj Sali Gazi Husrev-ebegove bibilioteke u Sarajevu, 18. oktobra 2018. godine, održana je promocija knjige prof.dr. Envera Imamovića „Korijeni i život bosanskog plemstva kroz historiju“.

Slika sa promocije EI2

Predstavljanje knjige "Korijeni bosanskog plemstva kroz historiju" organiziralo je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca u suradnji s Gazi Husrev-begovom bibliotekom u Sarajevu. Ovo djelo, u koje je uloženo mnogo istraživačkog rada, značajan je doprinos bosanskohercegovačkoj historiografiji i odgovorilo je na pitanje koje je u dosadašnjoj historiografiji bilo vrlo malo zastupljeno, rečeno je na promociji održanoj u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Imamovićeva knjiga sastoji se od tri segmenta - povijesnog, vojnog i vjerskog.

Slika za promocije EI

Po Imamovićevim riječima, naglasak je na klasnim odnosima unutar države. Baveći se svim povijesnim razdobljima Bosne, Imamović je dao presjek te problematike obrađujući i vremena bez klasne podjele, potom epohe društvenih raslojavanja kada su se izdvojili donji i gornji, privilegirani sloj društva, kao i pojavu plemstva i njegovog razvoja sve do perioda ukidanja.

 

''Društveni odnosi u Bosni bitno su se razlikovali od onih u okruženju i plemstvo je bilo raznog porijekla'', kazao je jedan od promotora, prof.dr. Bego Omerčević s Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Osim Omerčevića, promotori su bili general Vahid Karavelić, ratni komandant Prvog korpusa Armije BiH, kao i Elvir Duranović s Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.