vkbi memo

Sarajevo, 29. avgust 2018. godine

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Herceg-Bosna je nastala kao paradržavna tvorevina i kao takva je ukinuta

Washingtonskim i Deytonskim sporazumom voljom političkih predstavnika hrvatskog naroda

Dizanje predizbornih tenzija od strane Udruženja građana „Hrvatskog narodnog sabora“, čiji su ideolozi dr. Božo Ljubić i HDZ BiH na čelu sa dr. Draganom Čovićem, obilježavanjem navodnih 25 godina Herceg- Bosne, sraman je i beskurpulozan čin danas vodećih ljudi hrvatskog političkog života u Bosni i Hercegovini. Božo Ljubić,koji je inače zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, izjavio je nekoliko neistina, koje su zlonamjerne, u svojoj suštini negiraju historijske činjenice, ali su i u suprotnosti sa presudom ICTY-a, Suda UN-a za exYU.

Izjave dr Ljubića nisu dobronamjerne za integraciju bh društva, a pogotovo Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih građana i naroda /Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih/. Njegove izjave, dugoročno će najviše štetiti bosanko-hercegovačkim Hrvatima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom Domovinom. Nužno je napomenuti da izjave Ljubića izlaze iz okvira legitimnih političkih zahtjeva bosanko-hercegovačkih hrvata, kao ravnopravnog naroda u BiH, i u sebi sadrže nacionalističke i separatističke ideje, koje su i po važećim zakonima Bosne i Hercegovine kažnjive.

Tzv. Hrvatska zajednica Herceg Bosna uspostavljena je 18. studenog 1991. godine suprotno tada važećem Ustavu Republike Bosne i Hercegovine. Žalosti činjenica da se slavi rušenje ustavno-pravnog poretka Republike Bosne i Hercegovine, i to od osobe koja ima status državnog zastupnika u najvećem zakonodavnom tijelu susjedne države – Saboru Hrvatske.

Očigledna neistina ili preciznije rečeno laž, odnosi se na izjavu Ljubića da je HZ HB, kasnije Hrvatska Republika Herceg-Bosna „ugrađena u temelje konfederacije BiH, a kasnije i u Dejtonsku BiH.“ Dakle potpuna neistina, lukava laž, sa jasnim veliko-hrvatskim državnim ciljevima. Washingtonski sporazum obuhvatio je nekoliko segmenata. Potpisnici sporazuma bili su premijer Republike Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić u ime BiH, hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić u ime Republike Hrvatske i Krešimir Zubak predsjednik Herceg-Bosne. Cilje je bio da se zaustave sukobi ARBIH sa HVO i HV, te da se Federacija BiH konstituiše na prostorima sa većinskim Bošnjačkim i Hrvatskim stanovništvom, što se u kasnijim fazama uopće nije provelo. Dijelovi BiH, odnosno FBIH gdje žive većinski Bošnjaci i Hrvati su, između ostalog, prostori Podrinja i Posavine, koji nikada nisu uključeni u FBIH, već su kasnije „dodijeljeni“ Republici Srpskoj. Sporazumom je ukinuta Herceg Bosna /koja je i po tada važećem Ustavu RBIH bila neustavna kategorija/.  Hrvatska Republika Herceg-Bosna formalno je ukinuta 14.08.1996. godine.

Dakle, laž je da je Herceg Bosna ugrađena u temelje konfederacije BiH /koja kao takva uopće ne postoji niti je postojala/, a kasnije i u Dejtonsku BiH. U Washingtonskom sporazumu bilo je dogovora oko uspostave konfederacije između Federacije BiH i Republike Hrvatske, od čega se u kasnijim pregovorima odustalo.

Međutim, da ne bude zabune, projekat Herceg Bosne je projekat koji je podržavalo tadašnje rukovodstvo Hrvatske, kao velikodržavni projekat Hrvatske, dogovoren na relaciji Srbija-Hrvatska, odnosno Tuđman-Milošević, čime je Bosna i Hercegovina trebala nestati, a njen većinski Bošnjaki narod, zajedno sa onim bh Srbima i Hrvatima koji su BiH branili kao svoju jedinu Domovinu – istrebljeni i protjerani.

Radi pojašnjenja potrebno je napomenuti da i nakon Deytonskog sporazuma, velikodržavni projekat Hrvatske, kroz Herceg Bosnu se nastavlja. Na utemeljiteljskom saboru, 24. svibnja 1997. godine u Neumu, društvene, političke, gospodarske i kulturne organizacije Hrvata u Bosni i Hercegovini osnivaju novu „Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu“, kao Udruženje građana. Tada je najavljeno da će „Hrvatska zajednica Herceg-Bosna biti krovna i zborna institucija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Cilj joj je povezivanje svih Hrvata u BiH, definiranja strateških smjerova nacionalnog, kulturnog i gospodarskog razvitka, povratka te profiliranja kao krovne udruge hrvatskog naroda. Odluka o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne, koja je trebala zaštititi interese Hrvata u BiH u svim sferama, donesena je jednoglasno. Za prvog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne izabran je Vladimir Šoljić.“ Nadalje, nakon prvostepene presude Prliću i ostalima /pravosnažna presuda donesena je 29.11.2017. godine/ u Mostaru, 28. 02. 2015. godine uspostavlja se novo Udruženje građana „HRVATSKI NARODNI SABOR U BOSNI I HERCEGOVINI“, koje je registrovano kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine?!!!

Ljubić nam je poručio, u funkciji predsjednika Glavnog Vijeća HNS-a, jučerašnjim izjavama, da Udruženje HNS, nije odustalo od velikrodržavnog projekta R Hrvatske na teritoriji BiH, iako su lideri tog projekta iz perioda 1991-1994. godine, presudom međunardonog Suda UN-a ICTY, pravosnažno osuđeni za najteže zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uz preciznu i jasnu pravnu formulaciju da se radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Izjave člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića još su degutantnije, jer isti obavlja funkciju u najvišem organu države Bosne i Hercegovine, a istovremeno je i predsjednik Udruženja HNS registriranog na nivou BiH.

Svakako je neophodno javno pozvati Sabor Republike Hrvatske da se očituje o javnom djelovanju svog zastupnika u susjednoj državi Bosni i Hercegovini. Ukoliko Sabor RH ne reagira, to se, u javnom diskursu, može tumačiti kao podrška rušenju ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. Odgovor institucija BiH mora biti jasan i nedvosmislen.

Jasno je da je dan osnivanja Herceg Bosne najtužniji i najramniji dan za bh građane, a posebno bh Hrvate kojima je Bosna i Hercegovina Domovina.

VKBI sarađujući sa velikim brojem udruženja hrvatske provenijencije u BiH, posebno Hrvatskim narodnim vijećem BiH, kao i istaknutim društvenim, kulturnim i javnim radnicima iz reda Hrvatskog naroda, uvjereni smo da će u budućnosti biti poražene pristalice Herceg-Bosne /tvorevine uspostavljene primjenom najtežih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava/, od strane pristalica Bosne i Hercegovine-države ravnopravnih građana i naroda koji u njoj žive.

Ured za odnose s javnošću

Vijeća Kongresa bošnjačih intelektualaca