04.10.2017. godine održana 4. redovna sjednica Upravnog odbora
Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

 

       Upravni odbor VKBI održao je svoju 4. redovnu sjednicu na kojoj je razmatrana Informacija o održanoj svečanoj Akademiji povodom dana Bošnjaka, koja je održana 28.09.2017. godine u sarajevskoj Vijećnici. VKBI stoji na stanovištu da su razlozi održavanja Akademije ispunili očekivanja organizatora, što je potvrdilo prisustvo delegacija bošnjačkih organizacija organizatora Akademije iz Hrvastke, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Albanije, Turske, predstavnika IZ BIH, jevrejske zajednice BIH, Katoličke crkve BIH, naših prijateljskih – partnerskih nevladinih organizacija Hrvatskog narodnog Vijeća, Srpskog građanskog Vijeća – PzR, Kruga 99, uglednih članova iz reda akademske zajednice, izaslanika Reis-ul-uleme iz Crne Gore, ambasadora i diplomatskih predstavnika prijateljskih država čije je sjedište u Sarajevu, rukovodstva izvršnih i zakonodavnih vlasti Bosne i Hercegovine, predstavnika vlasti iz oba entiteta, kantona i općina, predstavnika bošnjačkih nacionalnih vijeća iz Srbije/Sandžaka i Crne Gore, uglednih javnih ličnosti, i svakako pokrovitelja manifestacije člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda g. Bakira Izetbegovića.

 

62EB1CE4 8A29 49D4 92C8 94327E88F2FB
Nažalost, svečana Akademija, pa samim tim i organizatori, se pokušala od određenih političkih stranaka, a u proteklih nekoliko dana i od pristrasnih, neprofesionalnih, ciničnih i zlonamjernih novinara, prikazati na potpuno drugačijoj osnovi i uvesti VKBI „na politički teren“. VKBI, kao i MERHAMET i PREPOROD, stoje na stanovištu da je pokriviteljstvo jedne ovakve manifestacije trebalo biti ponuđeno članu Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, jer je to najznačajnija Ustavom BiH propisana pozicija iz reda bošnjačkog naroda. Moramo istaći da smo bili svjesni mogućih političkih konotacija, ali kao odgovorne organizacije bošnjačke provenijencije, nismo htjeli odustati, zbog kontaminiranosti političke scene, da pokroviteljstvo ponudimo članu Predsjedništva, jer ističemo jasnu distinkciju između političkog back-grounda izabranog člana Predsjedništva i Ustavne funkcije člana Predsjedništva. Ko nije u stanju razlučiti ove dvije dimenzije, ili ne želi, njegov je problem i teško može biti promotorom pozitivnih demokratskih inicijativa u BiH.

 

E90A39EA 30AF 4F4D B0A3 ED0EB62747B4

 


U narednom periodu nećemo ulaziti u daljnja javna polemiziranja, jer svesni smo da su mediji u BIH, od mnogo čega zavisni, ali smo očekivali da će oni koji nas pokušavaju diskreditirati, barem biti profesionalni i nespristrasni, u smislu načela da se „svim stranama“ da mogućnost „jednakog pristupa“. Pojedini mediji, odnosno urednici, ne samo da su pokazali neprofesionalnost, već i političku pristrasnost, cinizam.
Ovo nam je jedno veliko iskustvo, koje ćemo iskoristiti da organiziramo okrugli sto o ulozi javnih i privatnih medija u bosansko-hercegovačkom društvu i njihovoj ulozi o kreiranju društvenog ambijenta. Svakako, bilo bi nekorektno ne zahvaliti se velikoj većini medija koji su objektivno izvještavali (i na korektan način dali priliku i drugoj strani da iskaže neslaganje sa našim aktivitetom), prije svega NTV Hayat-u, TV1, N1, portalu Klix, vijesti.ba, Dnevnom avazu, RSG-u, BIR-u kao i nizu drugih lokalnih radio, TV stanica i portala.

  

53D82ACC 5E14 4640 ACF8 80B35E5CE467

VKBI je, možda ne jedina, ali sigurno rijetka organizacija bošnjačke provenijencije koja u svome članstvu ima članove koji pripadaju gotovo svim značajnijim političkim organizacijama sa bh političke scene, i preko 50 univerzitetskih profesora sa višedecenijskim akademskim zvanjima redovnih profesora.

 

Na sjednici Upravnog odbora imenovan je i Organizacioni odbor povodom obilježavanja 25-o godišnjice od osnivanja VKBI, koja će se svečano obilježiti 22. decembra 2017. godine, na čijem se čelu nalazi prof.dr. Husnija Kamberović.

8CC85782 A06F 45A5 9A77 61D56D11765F

Upravni odbor odlučio je prihvatiti poziv i posjetiti bošnjačka nacionalna vijeća u Srbiji/Sandžaku i Crnoj Gori, u novembru ove godine, radi realizacije zajedničkih projekata i aktivnosti u narednom periodu.

 

Upravni odbor podnio je inicijativu za održavanjem redovne sjednice Skupštine VKBI, koju je predsjednik VKBI prihvatio. Skupština VKBI održaće se 26. oktobra 2017. godine, u sjedištu VKBI u Sarajevu, sa početkom u 17,oo sati. Predsjednik će u skladu sa Statutom uputiti poziv na sjednicu Skupštine, članovima VKBI.

 

U okviru administartvno-pravnih ptanja, Upravni odbor donio je Pravilnik o radu, Pravilnik o unutrašnjoj organizacija, kao i Pravila o uredima, podružnicama i predstavništvima VKBI, čime su ispoštovane upute nadležnog državnog ministarstva i usklađivanje predmetnih pitanja sa Statutom VKBI.

 

Na sjednici je razmatrano i pitanje „katalonskog referenduma“. Nažalost, ovo pitanje se već nametnulo i u regionu, posebno izjavama političara iz Srbije i entiteta RS. Stojimo na stanovištu da pitanje „katalonije“ i „entiteta RS“ nema nikakve dodirne tačke, niti u kontekstu historijske, a kamoli pravne dimenzije, posebno iz razloga što je entitet RS nastao agresijom i provedenim genicodom, a rezultati koji se proizvedu genocidom i provođenjem najtežih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ne održivi su, sa stanovišta međunarodnog krivičnog pravu. Stoga, ne treba odgovarati na nebulozne izjave, negatora genocida, bez obzira odakle dolaze.

 

Upravni odbor konstatirao je da se VKBI nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji, iz neobjašnjivog razloga,jer se projekti, uloga i značaj VKBI nije prepoznao od strane državnih i entiteskih institucija.
Potpuno su nam nejasni kriteriji podrške i pomoći koje se odobravaju nevladinim organizacijama od strane državnih i entiteskih ministarstava i institucija, jer u proteklom periodu VKBI nije dobio niti jednu KM iz javnih sredstava sa nivoa BiH i njenih entiteta, a javnosti su poznate udruge i fondacije, koje obilato dobivaju javnu finansijsku potporu.
Upravni odbor smatra da se ova praksa mora promijeniti, i da barem zaslužujemo prijem kod odgovornih lica u institucijama.

 

Na koncu sjednice, Upravni odbor dao je saglasnot da se poduzmu inicijative u cilju otvaranja predstavništva VKBI u Makedoniji, kao i da se ubrza proces uspostave regionalnog odbora VKBI za Tuzlasnku regiju.

 

UPRAVNI ODBOR
Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca