Održana 3. sjednica Upravnog odbora, 07.09.2017.g.

 

Upravni odbor Vijeća održao je 3. redovnu sjednicu u prostorijama Vijeća dana 7. septembra 2017. godine.

Na sjednici je Upravni odbor usaglasio Saopćenje za javnost, po pitanju najavljene Deklaracije srpskog naroda, koje će biti upućeno pisanim i elektronskim medijima.

Upravni odbor prihvatio je informaciju koja se odnosi na parafiranje Protokola o saradnji između bošnjačkih organizacija, i izrazio punu podršku da se ove aktivnosti čim prije okončaju. Zaključeno je da se rukovodstvo Vijeća još jednom sastane po ovom pitanju sa predstavnicima IZ BiH.

Upravni odbor razmatrao je i aktivnosti koje se odnose na pripremu svečane Akademije povodom vraćanja imena Bošnjak, Deklaracijom koja je usvojena na drugom danu zasjedanja I Bošnjačkog Sabora održanog 27/28. septembra 2017. godine. Organizatori svečane Akademije su VKBI, BZK Preporod i MDD Merhamet, a visoki pokrovitelj Akademije je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda g. Bakir Izetbegović. Upravni odbor prihvatio je i scenario Akademije, uz male korekcije i poboljšanja. Ovo je prvi put da se u Bosni i Hercegovini obilježava 28. septembar, kao Dan vraćanja bošnjaštvu, ili kako se obilježava u Srbiji-Sandžaku, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu – Dan Bošnjaka.

U okviru obilježavanja 25. godina od dana uspostavjanja Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, 22. decembra 1992. godine, uspostavljen je organizacioni odbor za pripremu obilježavanja ovog jubileja.

U oviru administrativnih pitanja, Upravni odbor usvojio je Prijedlog izmjena i dopuna Statuta VKBI, koje u konačnici donosi Skupština, te je usvojen Izvještaj o finansijskom poslovanju VKBI za period 01.01-30-06.2017. godine.

Nažalost, finansijska situacija u Vijeću je izuzetno loša, jer sredstva koja su obezbjeđena jedva su dostatna za podmirivanje osnovnih režijskih troškova, zakupa, plaća zaposlenika, tako da za projektne aktivnosti gotovo da i nema sredstava.

U narednom periodu inteziviraće se aktivnosti po pitanju uspostavljanju Regionalnog odbora VKBI za Tuzlansku regiju, gdje je nosilac aktivnosti predsjednik Upravnog odbora prof.dr. Enver Imamović.

Nažalost, Upravni odbor nije realizirao posjetu RO VKBI Srednje podrinje, što ostaje obaveza do konca tekuće godine.