Print

 

 

U prostorijama VKBI 20.09.2018 godine održana redovna sjednica Skupštine VKBI

 

U sjedištu Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, pod predsjedavanjem gospodina Edhema Bičakčića, 20.09.2018. godine, održana je redovna sjednica Skupštine VKBI.

Slika sa Skupštine

U okvoru normativnih pitanja, Skupština je jednoglasno donijela novi Statut, Poslovnik o svome radu, kao i Odluku o utvrđivanju bošnjačkih organizacija čiji se predstavnici pozivaju biti članovima Upravnog odbora VKBI, po funkciji.

VP5A8077.JPG 1.jpg 2

Skupština je utvrdila tri udruženja: Preporod, Merhamet i Bošnjački Institut. U narednom periodu, a nakon upisa Statuta u registar udruženja kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, pozvaće se ova udruženja da delegiraju svoje predsjednike u sastav Upravnog odbora VKBI-a.

Predsjednik Nedžad Mulabegović podnio je iscrpnu informaciju o aktivnostima i radu VKBI u periodu između sjednica Skupštine. Članovi Skupštine pohvalili su aktivitet i rad VKBI i još jednom izrazili punu podršku projektima Vijeća, koji su u toku. Skupština je izrazila svoje negodovanje zbog mizerne podrške Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo (500,oo KM) za podršku realizacije izrade višetomnog Rječnika bosanskog jezika, ali i izrazila zahvalnost na podršci projektima Vijeća od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u 2018. godini.

VP5A8105 1

Skupština je odlučila, da se javnosti obrati saopćenjem, a povodom aktuelne predizborne kampanje, sa posebnim fokusom da ohrabri mlade, ali i sve građane BiH da izađu na izbore.

VP5A8116.JPG 1

Skupština je ovlastila prof.dr. Envera Imamovića i profesoricu Fadilu Memišević da, pripreme saopćenje za javnost, ili organiziraju press konferenciju, povodom katastrofalnog odnosa i nebrige državnih i nadležnih institucija spram kulturno-historijskig spomenika nulte kulture, posebno lokaliteta Butmir kod Sarajeva i Arnautovići kod Visokog. U ovom kontekstu istaknut je i nezapamćen čin rušenja Arap džamije iz 1528. godine u Novom Pazaru.

 

Skupština je podržala održavanje svečane akademije povodom 26 godina od osnivanja Vijeća, koja će se održati u Sarajevu 22. decembra 2018. godine.