Predstavnici VKBI prisusutvovali svečanim akademijama u Novom Pazaru i Skoplju

 

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji iz Novog Pazara organiziralo je svečanu akademiju povodom obilježavanja istorijskog datuma 28.09.1993. godine, kada je na I Bošnjačkom Saboru u Sarajevu donesena Deklaracija o vraćanju povjesnog imena matičnog naroda zemlje Bosne – Bošnjak. Na svečanoj akademiji u ime Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca obratio se predsjednik Suda časti VKBI gosp. Avdo Hebib, jedan od članova organizacionog odbora I Bošnjačkog Sabora. “Najveći uspjeh Sabora je, da bez obzira na različita mišljenja, nakon rasprave, sabornici su izašli sa jedinstvenim stavom. Nije bilo divergentnih mišljenja, bio je zauzet jedinstven stav o stanju u Bosni i Hercegovini, o budućnosti Bosne i Hercegovine i odluka o usvajanju deklaracije o bošnjaštvu, tj. o povratku bošnjačkog nacionalnog imena ” – istakao je Avdo Hebib.

avdo hebib Novi Pazar

Inspirativan govor održao je i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara dr. Sulejman Ugljanin. “Bošnjaci u Sandžaku i Bošnjaci u Bosni i Hercegovini su autohtoni narod i dio su jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog korpusa. Dobro organizirani, civilizovani, privrženi jedni drugima uspjeli smo da preživimo „džehenem” tog vremena. Održavanjem Sabora pokazali smo kao moderan politički narod opredijeljeni da opstanemo i da stupimo na svjetsku pozornicu kao politički suveren, kulturološki poseban te prije svega državotvoran narod.“ – kazao je Ugljanin.

Slika akademija Skoplje

Istu noć 28. septembra 2018. godine, u Skoplju, u prepunoj velikoj sali Doma Armije, održana je, po prvi put u zajedničkoj organizaciji bošnjačkih udruženja Makedonije, svečana akademija pod nazivom „Dan Bošnjaka“. Pokrovitelj manifestacije bila je BDS Makedonije, na čelu sa predsjednikom Munirom Kolašincem. Posebnu počast svečanoj akademiji dao je premijer Makedonije gospodin Zoran Zaev, koji je izrazio zahvalnost i podršku Bošnjacima Makedonije na izgradnji demokratskih institucija i države Makedonije.

Slika Novi Pazar

U ime Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca svečanoj akademiji prisustvovao je generalni sekretar VKBI gospodin Emir Zlatar. Pored predstavnika Vijeća manifestaciji su prisusutvovali čelni ljudi BZK Preporod i MDD Merhameta iz BiH, prof.dr. Senadin Lavić i Hajrudin Šahić. Poseban značaj događaju izrazio je svojim prisusutvom podpredsjednik Vlade R Crne Gore i predsjednik Bošnjačke stranke u Crnoj Gori, a po funkciji i član Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, gospodin Rafet Husović.

Slika Skoplje

 

28. septembar 2018. godine