vkbi memo


Na sjednici Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, povodom aktuelne predizborne kampanje, održane 20.09.2018. godine, upućuje se

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

 

Aktaulna politička situacija bosanskohercegovačkog društva je  komplicirana i  izložena raznovrsnim atacima na vrijednosti koje bi trebalo da je pozitivno određuju. U ovo predizborno  vrijeme, izoštreno se pokazuje  ugroženost politike kao prihvatljivog načina rješavanja  problema u društvu, kao načina zastupanja  parcijalnih  interesa na  osnovi  poštivanja institucija  države  i   interesa društva.  Najlošiji mogući odnos prema ovoj ugroženosti temeljnog smisla politike bio bi u  samoisključivanju građana iz političkog odlučivanja, u pristajanju na potpuno negativno određenje i ignoriranje politike.  To bi  ustvari bio  poraz politike i poraz građana kao prvih (i temeljnih) subjekata  političkog  života.

 2

Jalova retorika, koja u javnom diskursu ostavlja dojam personalnih svađa između bošnjačkih političkih predstavnika, bez konkretnih prijedloga za rješavanje nagomilanih problema u funkcionisanju države, ne doprinosi neophodnim pozitivnim promjenama, za kojim, već duže vrijeme vape građani, bosanskohercegovačo društvo i Država u cjelini.

1

Sudionici Skupštine Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca pozivaju građane Bosne i Hercegovine, posebno pripadnike mlade generacije, da izađu  na predstojeće izbore, i da svojim glasovima potvrde svoju političku volju i iskažu svoje političke težnje. Apstiniranje  od izbora je pristajanje na  poziciju objekta u političkim procesima i odlučivanjima, a to je pozicija na koju, u prvom redu mladi ljudi, a svakako i oni koji se smatraju obespravljenim i poniženim, ne bi trebali pristajati.

3

Članovi  Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca pozivaju  aktere na političkoj sceni u BiH da  slijede i zastupaju svoje stranačke političke interese u zakonskim i institucionalnim okvirima države Bosne i Hercegovine i u skladu sa općim političkim interesima građana i naroda Bosne i Hercegovine. Od svih njih, posebno od sudionika u aktualnim političkim sučeljavanjima koji  pretendiraju na glasove Bošnjaka, tražimo da,  svojim predizbornim aktivnostima  i političkim djelovanjem u cjelini,  doprinesu obnovi izvornog digniteta politike kao brige za opće dobro Države i afirmaciji  općeprihvatljivih, to jest, zakonitih  formi i procedura  političkog djelovanja.

 

Skupština

Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca