×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

NOVI VKBI MEMO HEDER 

 

Sarajevo, 09.01.2021. godine

 

 

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makadonije

u posjeti Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca

 

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije (BNVRSM) prof. Dževad Hot i predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza gosp. Munir Kolašinac posjetili su Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Gosti iz Sjeverne Makedonije informirali su VKBI o položaju i statusu Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji, sa posebnim akcentom na predstojeći popis stanovništva u Sjevernoj Makedoniji u 2021. godini. Predsjednik Savjeta VKBI za ustavno-pravna i društvena pitanja prof.dr. Kasim Trnka istakao je da BNVRSM može računati na podršku Vijeća u skladu sa vlastitim kapacitetima i mogućnostima. Vijeće će informirati Člana Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića kao i bošnjačke delegate u Domu naroda PSBIH o potrebi da se u što skorije vrijeme obavi posjeta BNVRSM u cilju afirmacije Bošnjaka na predstojećem popisu. Bitno je napomenuti da su Bošnjaci ustavna kategorija Sjeverne Makedonije te da je potrebna dodatna afirmacija njihovih nacionalnih prava u Sjevernoj Makedoniji.

BNVRSMA_VKBI.JPG

 

Generalni sekretar Vijeća mr.sc. Emir Zlatar je u ime Vijeća delegaciji BNVRSM poklonio IX tomova enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića kao i poster vladajuće srednjovjekovne bosanske dinastije Kotromanjića autora prof.dr. Envera Imamovića.

 

slika2.JPG

 

Zaključeno je da se uputi javni poziv bošnjačkim udruženjima u Bosni i Hercegovini BZK Preporod, Bošnjačkom Institutu, MDD Merhamet, Uredu za bošnjačku dijasporu IZBIH kao i bošnjačkim političkim funkcionerima da u okvirima svojih mogućnosti podrže aktivnosti BNVRSM koji se odnose na afirmaciju popisivanja Bošnjaka na predstojećem popisu u Sjevernoj Makedoniji.

 

NOVI_VKBI_MEMO_FOOTER.jpg