Govor - doc.dr. Hajrudin Šahić

( Predsjednik - HO Merhamet MDD )

 

Izražavam veliko poštovanje prema svim učesnicima večerašnje Akademije. Teško je nekoga posebno izdvojiti, pa, ipak, ne mogu a da ne pomenem da su večeras sa nama učesnici I Bošnjačkog sabora održanog prije 24 godine. Oni su donijeli historijsku odluku o vraćanju povijesnog imena Bošnjak, koje je našem narodu nasilno oduzeto, a naš jezik nazvali su bosanskim jezikom. Večeras se svi zajedno trebamo podsjetiti tog historijski značajnog datuma za sve Bošnjake u Bosni i Hercegovini i u Svijetu.     

Čast i zadodoljstvo je da svim Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta čestitam Dan Bošnjaka.

4bos

Mi s ponosom ističemo da smo Bošnjaci, ali smo, prije svega, državljani Bosne i Hercegovine u kojoj ima dovoljno mjesta za sve narode koji žive u njoj i koji je nose u svojoj duši i svome srcu. Bosna i Hercegovina je nedjeljiva, biće i opstaće kao država ravnopravnih naroda i građana.

Zbog toga je nužno da mi Bošnjaci, ma gdje živjeli, na svakom polju djelovanja dobro istražimo uzroke našeg sadašnjeg stanja i da na odgovarajući način postupamo u budućnosti.

Na Prvom Bošnjačkom saboru i „Merhamet“ je dao dragocjen doprinos. Njegova ideja i osjećaj dobročinstva među Bošnjacima jači su od namjera pojedinaca i grupa da ova organizacija nestane. Ne samo da smo odoljeli tim kampanjama i pokušajima kompromitacije, nego smo dokazali da je „Merhamet“ neophodna i bitna institucija bošnjačkog naroda, njegovog duhovnog, kulturnog i socijalnog života te snažna demonstracija osjećaja solidarnosti prema čovjeku u nevolji, bez razlike na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Ono što „Merhamet“ razlikuje od ostalih humanitarnih organizacija jeste da našu pomoć ugroženim narodima širom svijeta uručujemo neposredno, bez posrednika, gradeći mostove prijateljstva, na način da smo do sada izgradili nekoliko obrazovnih institucija, prije svega u ime Bosne i Hercegovine, a potom i „Merhameta“. 

Poznate su „Merhametove“ akcije u Somaliji, Afganistanu, Pakistanu, Siriji, Palestini, Turskoj, Nepalu, Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama, a evo sada i u Mijanmaru.

„Merhamet“ ima dugogodišnje poslovne partnere i na istoku i na zapadu. Među njima su i: MCC iz Sjedinjenih Američkih Država, „Crveni polumjesec“ Turske, mađarska HIA, austrijska organizacija Diakone i njemački „Malteseri“.

Naša organizacija će ,za nepuna četiri mjeseca, obilježiti 105 godina rada i postojanja.

Stav tri bošnjačke organizacije, koje su upriličile ovaj značajan skup, jeste da će održavati kontinuitet, ne samo obilježavanja Dana Bošnjaka, nego će raditi i na afirmaciji i čuvanju identiteta Bosne i Bošnjaka, kako u Domovini, tako i u inozemstvu.

 

U Sarajevu, 28. septembra 2017.