O svečanoj Akademiji - Dan Bošnjaka 2017

 

U Bosni i Hercegovini je po prvi put nakon 24 godine od donošenja Deklaracije o vraćanju povijesnog imena matičnom narodu zemlje Bosne - Bošnjak, koja je donešena na drugom danu zasjedanja  I Bošnjačkog Sabora 28. septembra 1993. godine, 28. septembra 2017. godine sa početkom u 19.30 sati, održana svečana Akademija u Gradskoj Vijećnici Grada Sarajeva – Dan Bošnjaka.

bos 1 

Svečanu akademiju su organizirale krovne bošnjačke organizacije iz Bosne i Hercegovine: Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, BZK Preporod i HO Merhamed MDD.

 

Pokrovitelj Akademije je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, gosp. Bakir Izetbegović, a medijski pokrovitelj je bila NTV Hayat, koja je upriličila direktan TV prenos.

 

Inače, 28. septembar, kao Dan Bošnjaka, već gotovo dvije decenije na svečan način obilježavaju Bošnjaci u Hrvatskoj, Srbiji – novopazarskom sandžaku, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu. U pojedinim državama ovaj dan se slavi i obilježava kao neradni.

 

U prethodnoj godini objavljeni su rezultati Popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji je održan 2013. godine, na kojem se 50,1% stanovništva Bosne i Hercegovine izjasnio da su Bošnjaci, dok se nešto više od 54% izjasnilo da im je maternji jezik bosanski. Time je izjašnjavanjem građana, stavljen pečat na deklaraciju sa I Bošnjačkog Sabora iz 1993. godine. Značajno je istaći da je Popis obavljen pod nadzorom i po metodologiji EUROSTAT-a, evropske statističke agencije, čime su se Bošnjaci nakon više od 120 godina, i „de jure“ vratili na listu Europskih naroda, gdje više od jednog stoljeća bivstvuju.

 3bs

Na svečanoj Akademiji prisustvovali su najzančajniji funkcioneri iz državnog vrha Bosne i Hercegovine, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti oba entiteta, kantona i gradova/općina iz BiH, Islamske zajednice BiH, Jevrejske zajednice BiH, Biskupske konferencije/katoličke crkve BiH, predsjednik i članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, političkih organizacija, kulturnih i nacionalih organizacija srpskog, hrvatskog i jevrejskog naroda (Prosvjeta, Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće, La benevolencija), intelektualne organizacije (Krug 99), istaknuti predstavnici iz javnog, kulturnog, sportskog i društvenog života Bosne i Hercegovine, predstavnici akademske zajednice, te mnogobrojni članovi Preporoda, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Merhameta iz Bosne i Hercegovine i Svijeta. Ambasadori i izlasnici ambasade Turske, Crne Gore, SAD  i Hrvatske, dali su posebnu, diplomatsku notu, svečanoj Akademiji.

 

Akademiju su prisusutvom uveličali gosti iz susjednih zemalja, Graonačelnik Novog Pazara, načelnik Tutina, bošnjački zastupnici u Skupštini R Srbije, predstavnici Islamske zajednice iz Crne Gore, muftijstva sandžačkog, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, te predstavnici bošnjačkih organizacija iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije-Sandžaka, Makedonije, Kosova, Albanije i Turske. Svoje čestitke uputile su bošnjačke organizacije iz SAD, Njemačke, Australije i Kanade, te niza europskih država.

 

Izvanredan domaćin Akademiji bio je Gradonačelnik Grada Sarajevo gosp. Abdulah Skaka, a svoju podršku učešćem u samoj Akademiji i protokolarnom dijelu dali su JU Sarajevska Filharmonija, JU Prva bošnjačka gimnazija i JP Sarajevo doo.

 

Na svečanoj Akademiji, ispred organizacija obratili su se predsjednik VKBI prof.dr. Nedžad Mulabegović, koji je i otvorio Akademiju, predsjednik i potpredsjednik HO Merhamet doc.dr. Hajrudin Šahić i gosp. Timur Numić, predsjednik BZK Preporod Senadin Lavić. Na Akademiji se izlaganjem obratio pokrovitelj, član Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda gosp. Bakir Izetbegović. Svečanu Akademiju, u ime organizatora, zatvorio je generalni sekretar VKBI gosp. Emir Zlatar.

 

Izlaganja predsjednika organizacija , koje su organizirale Akademiju, data su u nastavku, u pisanoj formi.