×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Izrečena presuda "Prliću i drugima"

 

Članovi Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća Pokreta za ravnopravnost u BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 ocijenili su nakon izricanje presude "Prliću i drugima" da se danas u Hagu nije sudilo hrvatskom narodu, već ljudima koji su osuđeni za najteže zločine protiv čovječnost i međunarodnog prava, što treba poslužiti kao osnov za novi početak izgradnje BiH.

VP5A4350 JPG 2

Ovo je novi osnov za ono što se treba u BiH dešavati, a to je integracija bh. društva i države. Nakon presuda koje su izrečene najvećem vojnom i političkom rukovodstvu paradržavnih tvorevina Republike Srpske, a danas i HR Herceg-Bosne, očigledno je da će se postojeće društveno-političko uređenje BiH morati mijenjati u pravcu ravnopravnosti svih građana i naroda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, rekao je generalni sekretar VKBI-a Emir Zlatar, iznoseći zajednički stav navedenih nevladinih organizacija.

 

Presuda Prliću i ostalima, po riječima predstavnika Hrvatskog narodnog vijeća Marija Pejića, ne treba biti sredstvo za podizanje političkih tenzija, nego za novi početak izgradnje BiH. "Presuda je dokaz da je ideja Herceg-Bosne bila najveća pogreška službene hrvatske politike Franje Tuđmana, koja je donijela veliku štetu BiH. To je bila pogreška ne samo što je bila paradržavna tvorevina, nego što je bila prije svega generator zločina nad bošnjačkim stanovništvom, a istvovremeno i generator masovnog iseljavanja hrvatskog naroda sa stoljetnih ognjišta u BiH", kazao je Pejić.

VP5A4333 JPG 2.jpg

Zahvaljujući ideji Herceg-Bosne u sjeni su, kako je naveo, ostale pozitivne historijske činjenice da su pripadnici hrvatskog naroda čestiti domoljubi i bili jedni od prvih organizatora antifašističkog pokreta u narodnooslobodilačkoj borbi.

 

Predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović ukazao je da će odgovornost Hrvatske u značajnoj mjeri u historijskim dimenzijama biti manja ukoliko se prizna udruženi zločinački poduhvat i da se onemogući dalje provođenje udruženog zločinačkog poduhvata o podjeli BiH. "Presuda Prliću i drugima, kao i sve dosadašnje, snažna su podrška BiH - njenoj državnosti te političarima da odustanu od razaračke politike i govora,te da se okrenu životnim pitanjima građana. Ujedno, i birači se trebaju okrenuti onima koji shvate ovu poruku, a kazniti one koji nastave s razaranjem BiH", poručio je član Kruga 99 Željko Majstorović.

 

Dvadesetčetiri godine Haškog tribunala, uvjereni su članovi organizacija, sigurno će biti predmetom višegodišnjeg prostora za naučno-istraživačke radove.

 

"Današnja presuda znači mnogo za narode u BiH, što pokazuje da na koncu uvijek pravda dođe na svoje. Iz ove presude, kao i svih dosadašnjih trebamo izvući pouku te raditi na edukaciji posebno mlađe populacije koja je rođena nakon 1995. godine kako se ne bi ponovili isti ili slični događaji", zaključio je predsjednik Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Enver Imamović.

 

Sarajevo, 29.11.2017. godine