×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Održana tribina “9. novembar – Da se ne zaboravi”

 

U organizaciji Vijeća kongresa bošnjačkih inetelektualaca (VKBI) podružnica Mostar večeras je u Centru za kulturu Grada Mostara održana tribina pod nazivom “9. novembar – Da se ne zaboravi”, a u povodu godišnjice rušenja Starog mosta.

7

Predavanja su održali  penzionisani muftija Seid ef. Smajkić, profesor Fahrudin Rizvanbegović i profesor Sead Pašić.

Moderator tribine je bio Alden Kajtaz.

 2 3 5

Prisutne je na samom početku pozdravila predsjednica VKBI regionalnog odbora Hercegovina i podružnice Mostar prof.dr. Elbisa Ustamujić.

“Kada je u jeku rata srušen Stari most historijski svjedok rasta grada i života ljudi i stameni simbol njegovog kulturnog identiteta, srušen je s namjerom da se zatre to kultno mjesto pamćenja i tako lako lakše sve prepusti zaboravu. A pamćenje i zaborav su dva osnovna procesa koji izgrađuju kulturu jednog naroda. Ratovi često brišu identitet neke zajednice što se trebalo desiti i sa Mostarom čime se između ostalog računalo i sa razaranjem historijskog jezgra grada”, rekla je Ustamujić.

Fahrudin Rizvanbegović rekao je da je taj 9. novembar jedan od najtežih dana za hrvatski narod.

“Izgleda paradoksalno, ali ovim aktom oni  su se izopćili iz civiliziranog svijeta, tako da je to najteži dan za nas koji nismo u tome učestvovali i na kraju krajeva, to je jedan od najtežih dana za svjetsku kulturnu baštinu”, dodao je Rizvanbegović.

  1    4    6

 

“Politika koja vodi hrvatski narod je krajnje pogrešna. Izgubiti 30 posto stanovništva i istrajavati na jednoj zabludi to je nešto što je meni zaista nepojmljivo, da li oni znaju da osim onih 30 posto za deset godina još 10 posto će umrijeti starih ljudi. Pitam se ko će ostati, kome oni to žele da naprave nešto što se zvala Herceg-Bosna. Od toga svega nema ništa to je gubitak za sve nas, ali za ljude koji ovo trpe je zaista najveći gubitak. Stari most nije bio legitimna vojna meta i to je ono što je licemjerje pojedinaca koji to vode., rekao je Rizvanbegović.

“Nakon trideset godina niko neće znati da je postojao neki Praljak ili Prlić, rekao je Rizvanbegović, nego će se govoriti da su Stari most srušili Hrvati, a to se nije smjelo dogoditi. Svejedno je da li će oni iz ovog izaći s ovom istom kaznom, povećanom ili smanjenom to je prolazna stvar. Činjenica je da su zločinci i da su srušili Stari most i svi to znamo, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i međunarodna zajednica. To je nešto što se ne može izbrisati,” istakao  je Rizvanbegović.

Seid ef. Smajkić je rekao da je Stari most monument svjetskog značaja, kruna islamskog graditeljstva.

“Stari most ili ćuprija sultana Sulejmana hana kako se originalno zove je monument svjetskog značaja. To je kruna islamskog graditeljstva osmanske arhitekture i graditeljstva, i naravno naše bogato nasljeđe koje kruniše ambijent koji se okolo njega proširuje. Kada gledamo s islamskog aspekta Stari most simbolički predstavlja i munaru mesdžida sultan Selima. S vrha mosta se oglašavao ezan i tamo je postojao kamen koji se zvano “ezan taš”. Ja sam u svom radu spomenuo da su hrvatski ekstremisti slavili kada su srušili Stari most i poznato je šta su rekli. Rekli su da su jednim pogotkom uništili dva cilja, most i minaret”, dodao je Smajkić.

“Razmjere i dimenzije važnosti ovog objekta su neiscrpne. Stari most je nulta tačka kulture, identiteta, što je prepoznato i od strane UNESCO-a. Sjećam se odlično tog 9. novemra 1993. godine. Tada sam sjedio u bivšoj kući Džemala Bijedića i dvije tri minute nakon rušenja sjećam se tog orgota koji se čuo. Otišao sam niz sokak i vidio tu prazninu, razvalinu. Osjećaj nemoći i tuge je ostavio trag na duši svakog onoga koji je to vidio i doživio te trenutke”, zaključio je Smajkić.

Podsjetimo, simbol Mostara i Bosne i Hercegovine srušen je 9. novembra 1993. godine tačno u 10 sati i 16 minuta. Stari most u Mostaru porušen je granatiranjem od strane Hrvatskog vijeća obrane (HVO). S njim i cijela stara jezgra Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.