×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

vkbi_header_memo.jpg

Sarajevo, 15.12.2020. godine

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov diskreditirao je međunarodnu diplomatsku praksu i doveo u pitanje međunarodno-pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine

Iskusni i vrsni ruski diplomata, ministar vanjskih poslova Rusije gospodin Sergej Lavrov, svojim jučerašnjim i današnjim susretima i izjavama diskreditirao je međunarodnu diplomatsku praksu i pravila čime je narušio ugled svoje zemlje i poslao niz poruka koje ne idu u prilog stabilizaciji, integraciji i uređenju Bosne i Hercegovine na temeljima evropskih demokratskih vrijednosti.

Ministar Lavrov kao predstavnik Rusije, koja je jedan od svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, morao bi znati da u Bosni i Hercegovini ne postoje „predstavnici“ naroda već izabrani zvaničnici u institucijama Bosne i Hercegovine iz reda njenih naroda, ostalih i građana. Očigledno se radi o inplementaciji nove strategije i pristupa Ruske Federacije spram Bosne i Hercegovine. Ovo će otvoriti široku lepezu neslaganja između svjetskih velesila prema budućim procesima u BiH i izazovima kojima je BiH izložena.

Susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u zgradi institucija entiteta u RS u Istočnom Sarajevu u najmanju ruku predstavljaju nepoštivanje institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje ima svoje sjedište i adresu, odnosno ne poštivanje zemlje domaćina. Tim prije jer je i najavaljen zvaničan susret sa Predsjedništvom BiH i minisricom vanjskih poslova BiH. Ovaj „dogovoreni“ propust otvara prostor da zvaničnici drugih država prilikom posjete Ruskoj Federaciji „zaobiđu“ zvanične institucije i objekte državnih organa Ruske Federacije. Sigurni smo da bi sličan način posjete i susreta u Ruskoj Federaciji bio ravan diplomatskom skandalu. U izjavama nakon susreta u Istočnom Sarajevu po prvi put je javno šef ruske diplomatije govorio o saradnji sa jednim bh entitetom – RS-om što otvara niz pitanja kojima ćemo svjedočiti u bliskoj budućnosti. Izjava ministra Lavrova da „Postojanje OHR-a pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i prema suverenitetu ove zemlje“ dokazuje da su njegove namjere spram BIH, kao suverene i nezavisne države, neiskrene jer je ova teza potpuno besmislena i neutemeljena. Kako ministar Lavrov zna, i koje su to činjenice kojima OHR pokazuje nepoštovanje prema narodima BIH? Drugi dio njegove tvrdnje je posebno neutemeljen jer je OHR dio Deytonskog sporazuma čiji je garant upravo i država koju predstavlja ministar Lavrov.

Drugi susret ministra Lavrova sa Draganom Čovićem u hotelu Evropa (a ne radi se o protokolarnoj večeri) još više diskreditira dobronamjernost ruske vanjske politike jer se ministar Lavrov nije sastao sa funkcionerom Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine (jer bi ta posjeta morala po diplomatskom protokolu biti upiličena u sjedištu Parlamentarne Skupštine BiH) već sa predsjednikom HDZBIH. Prihvatanje predsjednika HDZBIH Dragana Čovića kao predstavnika Hrvata u Bosni i Hercegovini je potpuni nonsens, obmana i zlonamjerna konstrukcija uperena protiv legalnih i legitimnih institucija Bosne i Hercegovine. Ukoliko je tačno, kako je Dragan Čović prenio na twiteru (što nije demantovano niti od strane ministra Lavrova ni ambasade Ruske Federacije u Sarajevu) da je bilo razgovora o Izbornom zakonu BIH, isto predstavlja diplomatski skandal jer se radi o klasičnom unutrašnjem pitanju jedne suverene države. Da li je uopće pojmljivo da ministar vanjskih poslova neke države u Moskvi sa nekim od funkcionera u Ruskoj Dumi javno razgovara o Izbornom zakonu Ruske Federacije.

Novi pristup Rusije, koji je očigledno direktno uperen na rušenje institucija Bosne i Hercegovine, a koji je danas prezentirao ministar Lavrov, ogleda su u tome da se u međunarodni kontekst kao pregovarači uvedu tzv. predstavnicima naroda (koji kao takvi uopće ne postoje ni de jure ni de facto u ustavno-pravnom poretku Bosne i Hercegovine) u BIH, a ne da se razgovara i pregovara sa zvaničnicima koji su u skladu sa Ustavom i važećim zakonima izabrani u institucije Bosne i Hercegovine. Ovaj pristup svojevsrtan je udar na međunarodno pravni subjektivitet i institucije Bosne i Hercegovine, te je kao takav u potpunosti neprihvatljiv.

Današnji izostanak članova Predsjedništva BiH g. Šefika Džaferovića i g. Željka Komšića je jasan državnički potez kojeg treba pozdraviti.

Očekujemo upućivanje jasnih i nedvosmilenih stavova od strane legitimnih i legalnih predstavnika u institucijama BIH ministru Lavrovu i Ruskoj Federaciji, kako bi se ova nova strategija i novi pristup Ruuske Federacije u začetku odbacile, jer iste predstavljaju perfidan udar na Bosnu i Hercegovinu, njenu destabilizaciju i neko novo prekrajanje.

 

Ured za odnose s javnošću