×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

 

IN MEMORIAM

 

U subotu 14.11.2020. godine u 80 godini života preselio je na Ahiret dugogodišnji član, bivši predsejdnik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i predsjedavajući Savjeta VKBI za nauku i obrazovanje prof.dr. Hasan Muratović.

 

Profesor Muratović je tokom dugogodišnje društveno-političke karijere obavljao funkcije državnog premijera i ministra u Vladi RBiH, a bio je i ambasador naše države u Hrvatskoj. U junu 1992. godine imenovan je za ministra u prvoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Bio je ministar u vladama za vrijeme rata u različitim resorima, najduže kao ministar bez portfelja i predsjednik državnog komiteta za odnose sa UNPROFOR-om i međunarodnim organizacijama.

 

Hasan_Muratović.jpg

 

Obavljao je dužnost rektora UNSA I bio je dugogodišnji profesor Ekonomskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Obavljao je nekoliko menadžerskih funkcija u privredi i realizirao veliki broj projekata unapređenja poslovanja i kriznog menadžmenta.

 

Profesor Muratović je za vrijeme predsjednika SDA Alije Izetbegovića obavljao funkciju potpredsjednika SDA.

 

Dobitnik je velikog broja priznanja i nagrada: Ordena Predsjedništva Federativne Republike Jugoslavije sa srebrnim vijencem, Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (1990), Ordena Reda Kneza Trpimira Republike Hrvatske (2002), Povelje Univerziteta u Sarajevu (1990 i 2002), Zlatne značke Famos, Plakete (Pape) loannes Paulus PP.II (1997), Plakete Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, te niza zahvalnica velikog broja preduzeća, sportskih, obrazovnih i kulturnih društava i organizacija.