×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

 

Sarajevo, 12.11.2020. godine

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Izbori su prilika za pozitivne promjene u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini

 

Proteklih mjesec dana svjedočili smo (ne)običnoj izbornoj kampanji za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini. Nažalost, u kampanji smo najmanje mogli čuti i vidjeti konkretno ponuđene mjere za unapređenje stanja u lokalnim zajednicama, općinama i gradovima. Retorika se, uglavnom, svodila na ideološke rasprave i pozivanje na zasluge iz prošlosti, kao da će to promijeniti stanje u vremenu u kojem sada živimo. Pogotovo su nejasne kampanje vođene na ideološkoj matrici jer ostaje nejasno kako „lijeva“, „desna“ ili ideologija „centra“ može unaprijediti ono što jesu nadležnosti lokalnih nivoa vlasti. Nekompetentnost, stranačka podobnost, branjenje „svojih“ i sataniziranje „drugih“ dominantne su odrednice poruka kojima smo svjedočili od predstavnika i kandidata koji pretenduju na funkcije u lokalnim zajednicama. Čast izuzecima.

 

slika_vkbi.jpg

 

Izborna kampanja potvrdila je činjenicu da je bosansko-hercegovačko društvo duboko podijeljeno. Ovu poraznu istinu dodatno opterećuje podatak da je za lokalne izbore CIKBIH verificirao više od 530 političkih subjekata (stranaka, koalicija, nezavisnih listi i kandidata). Potpuna deatomizacija političke scene koja treba zabrinuti sve subjekte koji oblikuju našu društvenu zbilju.

 

Stoga, nužno je poručiti i podsjetiti građane Bosne i Hercegovine, ma koliko stereotipno zvučalo, da jedino izlaskom na izbore i glasanjem možemo mijenjati političku paradigmu u BiH. Nužno je da svaki građanin sa glasačkim pravom to pravo mora iskoristititi. Velika izlaznost, bez obzira na rezultate, stvoriće javni pritisak na izabrane lokalne zvaničnike. Time će se i sva buduća nezadovoljstva u dobroj mjeri otkloniti. Neophodno je do slijedećeg izbornog ciklusa pravno (i naravno tehnički) omogućiti elektronsko brojanje glasova jer je dosadašnji izborni proces, već nizom pokrenutih sudskih procesa, uveliko diskreditiran.

 

Posebno smo dužni apelirati na građane koji glasačko pravo ostvaruju u Srebrenici. Nužno je izaći na izbore i podržati kandidata za načelnika koji se bori za prava žrtava genocida Aliju Tabakovića. Srebrenica, kao jedini teritorij u svijetu na kojem je pravosnažnim sudskim presudama utvrđeno da se desio genocid nad Bošnjacima, ne treba biti vođena od strane načelnika koji negira genocid. To je civilizacijska sramota. Nažalost, jedino preživjeli Srebreničani to mogu promijeniti, iako bi bilo očekivano da se o ovom pitanju očitovao OHR i najznačajnije demokratske države oličene kroz niz međunarodnih organizacija. Sramotno je da OHR nije donio odluku da u Srebrenici načelnik ne može biti osoba koja negira počinjeni genocid. To je civilizacijski minimum koji je trebalo zaštititi.

 

Ured za odnose s javnošću