×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

 

U prostorijama VKBI održana promocija knjige

Ehli-bejt u kulturnoj i duhovnoj baštini Bosne autora Amara Imamovića

 

Uvažavajući epidemiološke mjere u prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca održana je promocija knjige „Ehli-bejt u kulturnoj i duhovnoj baštini Bosne“ autora Amara Imamovića, koja se sastoji od dvije zasebne knjige. Promociju je moderirao generalni sekretar VKBI mr.sc. Emir Zlatar.

 

 1111111SLIKA1.jpg

 

Promotori knjige prof.dr. Ćazim Hadžimejlić, prof.dr. Sead Šemsović i mr.sci Sead Halilagić istakli su značaj knjige i iskazali čestitke autoru na višegodišnjem radu, posebno sa aspekta rasvjetljavanja specifičnosti uloge i značaja Ehli bejta – porodice posljednjeg Božijeg Poslanika Muhameda a.s. u kulturnoj, duhovnoj i vjerskoj tradiciji Bošnjaka. Knjiga donosi svjedočanstva o Ehli bejtu sa aspekta kulturne, tradicijske i duhovne baštine muslimana u Bosni i ne zalazi u pitanja vjersko-pravnih aspekata odnosno  pravaca islamske vjere (sunizma ili šiizma).

 

2222222SLIKA2.jpg

 

Autor knjige Amar Imamović u nadahnutom izlaganju zahvalio se prisutnim, posebno promotorima, ističući da se u Bosni i u ovom aspektu može sasvim jasno uočiti  bosansko-hercegovačka islamska vjerska posebnost, naglačavajući da su muslimani u BIH prije svega svoj odnos prema Ehi-bejtu iskazivali putem ljubavi te da je nevjerovatan broj pisanim dokumenata, pjesama, usmenih predanja, kaligrafskih izraza, građevinskih objekata, koji kroz stoljeća svjedoče ljubav i poštovanje prema porodici posljednjeg Božijeg Poslanika Muhameda a.s. na jedan autentičan način, koji se u današnjem vremenu ne može naći u tradiciji drugih naroda koji pripadaju islamskom civilizacijskom krugu u svijetu.

 

3333333SLIKA3.jpg

 

Promovirana knjiga predstavlja pionirsko djelo u ovoj oblasti, koje na jednom mjestu prezentira višestoljetno kulturno sjećanje na Ehli Bejt i istovremeno produžava i od zaborava sprečava kulturnu i vjersku posebnost Bošnjaka kroz stoljeća.

 

Naslovnu stranu knjige krasi slika simbola glavnog grada BIH Sarajeva – sarajevskog sebilja, sa česmama iz koje teče pitka voda, koji je suštinski vezan i posvećen sjećanju na unuka Poslanika Muhameda hazreti Husejina koji je sa svojim najbližim članovima porodice ubijen u tragičnom događaju na Kerbeli, kako istaknu autor, žedan pored rijeke Eufrat.  Ova vrsta simbolike sjećanja na porodicu Poslanika Muhameda, kroz tananu prefinjenosti putem simbolike vode da se „žedni ljudi mogu napojiti i utoliti žeđ“,  utkana je kroz mnoge primjere u životu muslimana u Bosni i Hercegovini.