×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

 

 

Održana Javna tribina VKBI „Neki aspekti iz života i rada dr. Kalmi Baruha“

 

U poslijepodnevim satima 24. septembra 2020. godine u prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca održana je javna tribina „Neki aspekti iz života i rada dr. Kalmi Baruha“, koji je bio jedan od najistaknutijih svjetskih hispanista i poznavalaca sefardike.

Uvodničar javne tribine bio je prof. David Kamhi, član VKBI i podpredsjednik La Beneovolencije, dok je tribinu moderirao generalni sekretar VKBI mr.sci. Emir Zlatar.

 

jtslika3.jpg

 

Dr. Kalmi Baruh rođen je u Sarajevu 25. decembra 1896 g. slučajno jer je inače njegova porodica živjela u Višegradu. Nakon osnovne škole završene u Višegradu, završio je Veliku realnu gimnaziju u Sarajevu. Poslije gimnazije je studirao romanistiku u Zagrebu i Beču, gdje je doktorirao u junu 1923. Nakon doktorata je dobio stipendiju španske vlade za postdoktorske studije u Madridu. Certifikat o uspješno završenom postdoktorskom studiju potpisao je Ramon Menendez Pidal, jedan od najvećih svjetskih autoriteta iz svih oblasti hispanizma, posebno za španski, sefardski romansero. Nakon toga se vratio u Sarajevo i bio gimnazijski profesor. Napisao je mnogo eseja i drugih tekstova koji, osim sefardske tematike, obuhvataju i špansku književnost od vremena Majmonidesa sve do građanskog rata u Španiji (1936 – 1939).

Svoje mnogobrojne radove je objavljivao u skoro svim glasilima u ex Jugoslaviji i Evropi. Osim poznavanja španske, francuske te ukupne romanske filologije i enormnog poznavanja sefardike, poznavao je jako dobro razne religije, posebno judaizam i islam. Govorio je 13 svjetskih jezika i bio sudski tumač za mnoge od njih.

Bio je za ono doba veoma napredan čovjek, poznat u regionu i cijelom svijetu. Zalagao se za napredak nauke, primjenu novih metoda u pedagoškom radu, međunacionalnu trpeljivost i saradnju, borbu protiv fašizma , diktature i antisemitizma.

 

jtslika2b.jpg

 

Ostao je upamćn kao skroman i pošten čovjek.

Predavanje je bilo popraćeno sefardskim pjesmama i romansama u izvođenju najvećih svjetskih interpretatora.

Ovo je bila treća javna tribina u ciklusu izlaganja prof. Davida Kamhija, sa osnovnom težnjom i ciljem da se široj bosansko-hercegovačkoj ali i evropskoj javnosti, prezentiraju zajednički život, prije svega  jevreja i muslimana kroz bogatu prošlost Bosne, kao paradigma multikonfesionalnosti i multikulturalnosti Bosne kroz njenu historiju, ali i kao jasna podrška onim snagama koje se danas zalažu i propagiraju zajedništvo različitih religija i kultura kao bogatstva različitosti.

 

Kompletno predavanje profesora Kamhija biće postavljeno u narednim danima na web stranu VKBI www.vkbi.ba.

 

Sarajevo, 25.09.2020. godine