Print

 UNIVERZITET MOSTAR HEADER.png

Saopćene za javnost

VKBI Podružnica Mostar: Lažna obljetnica – obljetnica koja to nije

 

U povodu svečane sjednice Senata Sveučilišta u Mostaru, održane u petak 08. decembra, kojom je Sveučilište obilježilo 40. godišnjicu svoga djelovanja, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Podružnica Mostar, u cilju iznošenja istine i da se ne zaborave događaji iz nedavne bolne prošlosti ovoga grada, ističe sljedeće:
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, podružnica Mostar, želi mnogo uspjeha u radu i djelovanju svih akreditiranih, a posebno javnih visokoškolskih ustanova u našoj domovini, među koje spada i Sveučilište u Mostaru.
Međutim, Sveučilišta u Mostaru, ove 2017. godine, ne obilježava 40. godišnjicu svoga djelovanja.


Naime, Predsjedništvo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u decembru 1992. godine donijelo je Uredbu o osnivanju i radu Sveučilišta u Mostaru (Narodni list HZ HB, br. 6/92). Istom uredbom je određeno da se ukida Univerzitet „Džemal Bijedić“, a da sva pokretna i nepokretna imovina Univerziteta pripada novoosnovanom Sveučilištu.
Ta uredba nije proglašena nezakonitom samo od strane Vlade i resornog ministarstva RBiH, već je donošenje i sprovođenje iste Haški tribunal ocijenio kao podsticanje i podržavanje nastojanja da se „kroatizira“ stanovništvo nehrvatske nacionalnosti na područjima za koja se tvrdilo da pripadaju Herceg-Bosni.
(Izmijenjena optužnica Tužilaštva Haškog tribunala, tč. 17.1. pod f)
(f) JADRANKO PRLIĆ je podsticao, omogućavao i podržavao nastojanja da se “kroatizira” stanovništvo iz redova bosanskih muslimana i drugih nehrvata na područjima za koja se tvrdilo da pripadaju Herceg-Bosni, što je obuhvatalo usvajanje i potpisivanje odluka, uredbi i propisa kao što su Uredba o osnivanju i radu Sveučilišta u Mostaru u vrijeme rata ili neposredne ratne opasnosti.


Prema tome, Sveučilište nije, kako se navodi, „dionik niti sljednik“ Univerziteta „Džemal Bijedić“, jer je formiranjem Sveučilišta, prema uredbi iz 1992. godine, Univerzitet ukinut. Profesori i saradnici, koji nisu htjeli potpisati prisegu Herceg-Bosni niti govoriti hrvatskim jezikom kao službenim i isključivim jezikom novoosnovanog Sveučilišta, su izbačeni sa svojih radnih mjesta, a prostorije Univerziteta kao i njegova druga pokretna i nepokretna imovina je oteta i uzurpirana.


S obzirom na navedeno, Sveučilište ni u kojem slučaju nije sljednik Univerziteta „Džemal Bijedić“, pa ne može ni prisvajati zvaničan datum i godinu osnivanja Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru (februar 1977. god.) i označavati je kao obljetnicu svoga djelovanja.
Na kraju, nije akademski iznositi lažna svjedočanstva i kititi se tuđim perjem, perjem ptice koja je 1993. godine trebala biti uništena.
Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, iako opljačkan, poharan i sa svoje imovine protjeran, danas raste, razvija se i njeguje svijetle tradicije visokoškolske ustanove otvorene za sve i u kojem svi mogu govoriti i služiti se svojim maternjim jezikom i pismima naroda koji žive u našoj zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini.

 


Mostar, 12. 12. 2017. godine


VKBI-Podružnica Mostar