×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

vkbi

 

22. decembra 2017. godine u Sarajevu će se održati svečana Akademija
povodom 25 godina od osnivanja Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

 U petak 22. decembra 2017. godine održaće se svečana Akademija Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, povodom 25 godina od osnivanja Vijeća. Svečana Akademija održaće se u hotelu Holiday u Sarajevu. 

Ratne 1992. godine, u opkoljenom Sarajevu u hotelu Holiday Inn, u razorenoj međunarodno priznatoj Republici Bosni i Hercegovini, 22. decembra, održana je osnivačka Skupština Vijeća Kongresa bosansko-muslimanskih intelektualaca, kojoj je prisustvovalo više od 800 delegata i zvanica, politički i vojni vrh Republike Bosne i Hercegovine, intelektualci, javni, društveni, kulturni i privredni djelatnici iz čitave Bosne i Hercegovine. Putem Vijeća inicirana su i održana dva bošnjačka Sabora, ratne 1993. i 1994. godine, koji su već označeni kao historijski, zbog odluka koje su na njima donesene. 

Osnivačkom Skupštinom Vijeća 1992. godine predsjedavao je prof.dr. Enes Pelidija, koji će se obratiti na svečanoj Akademiji 22. decembra 2017. godine, u istom hotelu, danas hotelu Holiday.
Na osnivačkoj Skupštini za prvog predsjednika Vijeća izabran je znameniti Alija Isaković, rahmet njegovoj plemenitoj duši. 

Svečanoj Akademiji prisustvovaće brojne zvanice, aktuelni politički vrh Bosne i Hercegovine, predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskih predstavništava u BiH, predstavnici prijateljskih organizacija Vijeća, predstavnici krovnih bošnjačkih organizacija BZK Preporod, Bošnjačkog Instituta Fondacija Adil Zulfikarpašić i MDD Merhamet, delegacije bošnjačkih nacionalnih vijće iz Srbije /Sandžaka/ i Crne Gore, predstavnici akademske zajednice Bosne i Hercegovine, predstavnici medijskih kuća, ličnosti iz javnog i kulturnog života, i svakako članovi i članice Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Na svečanoj Akademiji dodijeliće se priznanja Vijeća: Zahvalnice, Plakete i Povelje, čije je laureate odredio Upravni odbor Vijeća, na prijedlog i uz konsultacije sa predsjednikom Vijeća.

Izlaganja na svečanoj Akademiji imaće predsjedavajući osnivačke Skupštine Vijeća iz 1992. godine prof.dr. Enes Pelidija, i aktuelni predsjednik Vijeća prof.dr. Nedžad Mulabegović.

Akademiju će, svojim doprinosom, uveličati Nedžad Neno Murić sa pratećim vokalima, i bosansko-hercegovački glumac, sa holivudskom karijerom Adnan Hasković, prijatelji Vijeća.

Tehnički suport Akademiji pružiće Avdo Huseinović sa svojim timom.

 Svečanom Akademijom započinje obilježavanje 25-o godišnjice Vijeća, koje će se nastaviti programskim aktivnostima tokom cijele 2018. godine.

vkbi